Thursday, June 15, 2017

Γιατί οι Baby Guru είναι η σημαντικότερη Ελληνική ροκ μπάντα σήμερα.

Αν δεχτούμε ότι τα μεγάλα Ελληνικά rock συγκροτήματα (εκείνα που κατάφεραν να βγουν με αξιώσεις εκτός συνόρων, που επηρέασαν πλείστα συγκροτήματα εντός συνόρων και που συνεχίζουν να θεωρούνται άξια αναφοράς ακόμα και σήμερα) είναι οι Aphrodite’s Child, οι Socrates και οι Last Drive, τότε η φυσική συνέχειά τους είναι οι Baby Guru.

Δεν έχει να κάνει με όποια συγγένεια στον ήχο - καμία σχέση – αλλά με κάτι που εμφανίζεται μια φορά ανά δεκαετία και δεν κρύβεται: την ΑΝΕΣΗ.
Εξηγούμαι: άνεση είναι η εμφανής ικανότητα δημιουργίας όμορφων τραγουδιών κατ’ επανάληψη. Δε χρειάζεται δηλαδή να περιμένουμε 10 χρόνια μέχρι τον επόμενο δίσκο ώστε να έρθει η έμπνευση. Ούτε φτιάχνουμε 10 τραγούδια και αυτά είναι όλα κι όλα, τα βγάζουμε δίσκο. Οι άνθρωποι έχουν ιδέες, αλλάζουν ήχο, γράφουν διαρκώς και αναγκάζονται να επιλέξουν τα καλύτερα, αφήνοντας άλλα «μέτρια» εκτός, δεν έχουν – ή έστω δε φαίνεται να έχουν – writer’s block, το κάθε μέλος τους βγάζει και έναν προσωπικό δίσκο για την πλάκα του – που εντάξει δεν είναι κορυφαίος ή μπορεί και να είναι. Με λίγα λόγια δεν έχουν πρόβλημα να παράγουν ωραία μουσική που αφορά τον κόσμο του σήμερα και να συμμετέχουν όπου αλλού γουστάρουν.


Αυτή είναι και η βάση σύγκρισης με τους προηγούμενους. Οι Aphrodite’s Child, Socrates & Last Drive ήταν (είναι) συγκροτήματα πού άφησαν hits (τηρουμένων των αναλογιών πάντα), που επηρέασαν άλλους και που ταυτόχρονα με τη δική τους επιτυχημένη πορεία συμμετείχαν (ως συγκρότημα ή τα μέλη τους) σε πολλές αξιόλογες παραγωγές, άλλα συγκροτήματα, κλπ.
Γενικά δηλαδή τα μέλη ήταν δραστήρια και εκτός γκρουπ, δείχνοντας ανοιχτοί στο νέο και προσφέροντας όπου τους δινόταν η ευκαιρία (και προφανώς ταίριαζαν).

Οι Aphrodite’s Child εκτός από τις προσωπικές καριέρες όλων των μελών (Ρούσσος, Παπαθανασίου, Σιδεράς, Κουλούρης, Χαλκίτης) δούλεψαν παράλληλα project με Eros, Dimitri (Ταμπόσης), Alpha Beta, Humanity, κ.α.
Οι Socrates το ίδιο: προσωπικές καριέρες και συνεργασίες με Dimitri, You Guys, Flex και πλήθος Ελλήνων ροκ και έντεχνων καλλιτεχνών.
Οι Last Drive με ένα ολόκληρο οικοσύστημα γύρω τους: Blackmail, The Earthbound, Thee Holy Strangers και συμμετοχές άπειρες (Nightstalker, Dustbowl, κ.α.).

Και φτάνουμε στους Baby Guru που μετρούν ήδη 4 LP ξεκινώντας από το ομώνυμο το 2011. Ανάμεσα παρεμβάλλονται και ένα mini album (Sunshine Special) κάποια digital singles, καθώς και σειρά από πειραματικά EP (digital & δωρεάν), τα Yogi Sister 1, 2, 3.


Εκτός από τα παραπάνω – που δεν είναι λίγα μέσα σε 6 χρόνια, ούτε ποιοτικά «λίγα» ή «μέτρια», αλλά δείχνουν μια ξεκάθαρη (;) πορεία προς κάτι μεγάλο – υπάρχουν και τα προσωπικά άλμπουμ ή οι συμμετοχές. Δύο – ωραία – άλμπουμ του Prins Obi, άλλα δύο – άνισα αλλά ενδιαφέροντα – του King Elephant, καθώς και συμμετοχές/παραγωγές σε KU, Chickn, Banquettes And The Tennis Shoes, κ.α.

Δεν είναι λίγα, ούτε ασήμαντα.
http://babyguruband.com

2 comments:

 1. Δε θα διαφωνήσω για τους συμπαθέστατους Baby Guru, απλώς επειδή ως φαίνεται ξεκινάμε από άλλη μουσική αφετηρία με τον συντάκτη, δεν είναι δυνατόν να παραγνωρίζουμε την επιτυχία metal σχημάτων στο εξωτερικό με καριέρες πολλών ετών, όπως οι Rotting Christ, οι SepticFlesh ή το κύμα της thrash σκηνής που έχει βγει εκτός συνόρων σχεδόν δεκαετία, με τους Suicidal Angels να ανοίγουν τον δρόμο μέχρι την λατινική Αμερική και τους Bio-Cancer να κάνουν tour μέχρι και στην Κίνα. Εν πολλοίς, αν είναι να μιλήσουμε για το τι δίνουμε στο εξωτερικό, καλό θα ήταν να το ξέρουμε κιόλας.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Κι εγώ δε θα διαφωνήσω για τις σημαντικές καριέρες των γκρουπ που αναφέρεις και προφανώς μπορούμε να προσθέσουμε πολλούς ακόμα (Nightstalker, Planet of Zeus, ...).
   Επίσης δε μιλάω μόνο για το ποιος κάνει καριέρα στο εξωτερικό γιατί τότε θα έπρεπε να βάλουμε και τη Βίκυ Λέανδος, τη Μούσχουρη, κλπ.
   Μιλάω λοιπόν για το ροκ με την ευρύτερη έννοια (θα μπορούσαμε να το πούμε και ποπ/ροκ) και για εκείνα τα (ροκ) συγκροτήματα που α) βγήκαν πετυχημένα από τα σύνορα της χώρας μας, β) είχαν συνέχεια, γ) ξέφυγαν από τις μικρότερες ταμπέλες (ψυχεδέλεια, hard rock, garage, metal, κλπ) δημιουργώντας (ως γκρουπ ή/και ως μονάδες) ένα πλουραστικό έργο και αγγίζοντας ένα ευρύτερο ακροατήριο.
   Υπό αυτό το σκεπτικό δε θα μπορούσα να θεωρήσω τους Bio-Cancer ένα σημαντικό ποπ/ροκ συγκρότημα. Ένα σημαντικό thrash συγκρότημα, ναι.

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...