Saturday, October 14, 2017

Holy Monitor: μια ξεχωριστή μπάντα

Οι Holy Monitor ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία του ψυχεδελικού ροκ (οι ίδιοι αυτοπροσδιορίζονται ως “psych”) με αναφορές τόσο στο kraut όσο και στο Madchester, στον ύστερο Julian Cope και τους Porcupine Tree αλλά και στο stoner σε σημεία.

To γκρουπ υπάρχει δισκογραφικά από το 2015 με πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ το ομώνυμο που κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο του 2017.

Το άλμπουμ περιέχει 10 τραγούδια που κινούνται σε υψηλό επίπεδο. Ωραίες συνθέσεις με το όργανο και την κιθάρα να εναλλάσσονται μπροστά, καλή παραγωγή και ωραία παιξίματα. Ξεχωρίζω τα Golden Light, Bed of the Earth, Cacti και την Αφροδίτη, όμως το Holy Monitor είναι ένα άλμπουμ που ακούγεται ολόκληρο.



Πρόσφατα (Σεπτέμβριος 2017) το γκρουπ κυκλοφόρησε ένα νέο ψηφιακό single, το 10λεπτο Ghost που σκίζει.


Bandcamp: https://holymonitor.bandcamp.com/

Νταλίκες

Πέθανε σήμερα ο καλός τραγουδιστής - και αδερφός της Χαρούλας Αλεξίου -  Γιώργος Σαρρής αφήνοντας μας μερικά πολύ όμορφα λαϊκά τραγούδια και μια δισκογραφία που καλύπτει σχεδόν δυο δεκαετίες. 
Ο Σαρρής κινήθηκε μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας. Παρόλα αυτά, έφτασε ένα και μόνο τραγούδι για να περάσει στο πάνθεο των κλασσικών: το περίφημο «Με τα φώτα νυσταγμένα (Οι Νταλίκες)» των Χρήστου Νικολόπουλου και Μανώλη Ρασούλη (1982).

Το τραγούδι εμφανίστηκε πρώτη φορά ως «Με τα φώτα νυσταγμένα» στο δίσκο Παίξε Χρήστο Επειγόντως (1982) των Χρήστου Νικολόπουλου και Μανώλη Ρασούλη. Τον επόμενο χρόνο (1983) θα μπει και στον πρώτο προσωπικό δίσκο του Σαρρή ως «Οι Νταλίκες (Με τα φώτα νυσταγμένα)». Τη μουσική του δίσκου,  που επίσης ονομάζεται «Οι Νταλίκες», υπογράφει ο Χρήστος Νικολόπουλος ενώ συμμετέχει και η Χαρούλα. 

Ακούμε τις Νταλίκες και άλλα 6 αγαπημένα λαϊκά άσματα των εθνικών οδών και εθνικών οδηγών.

1. Οι Νταλίκες (Με τα φώτα νυσταγμένα) – Γιώργος Σαρρής  (δίσκος Παίξε Χρήστο Επειγόντως (1982) & Οι Νταλίκες (1983) – Χρήστος Νικολόπουλος / Μανώλης Ρασούλης). 



2. Ζωή Νταλίκα Κόκκινη – Δημήτρης Μητροπάνος (δίσκος Στη Διαπασών (2008) & Εδώ Είμαστε (2011) – Σταμάτης Κραουνάκης).



3. Νταλίκα – Σωτηρία Μπέλλου (δίσκος Φράγμα (1981) – Δήμος Μούτσης / Κώστας Τριπολίτης).



4. Σαν Τρελό Φορτηγό – Γιάννης Πάριος (δίσκος Σαν Τρελό Φορτηγό (1989) – Μάριος Τόκας / Γιάννης Πάριος).



5. Το Φορτηγό – Στράτος Διονυσίου (δίσκος Της Γυναίκας η Καρδιά (1983) – Αλέκος Χρυσοβέργης / Τάσος Γιατράς).



6. Φορτηγό – Γιώργος Νταλάρας (δίσκος Τρελοί και Άγγελοι (1986) – Σταύρος Κουγιουμτζής / Κώστας Κινδύνης)



7. Φορτηγό – Νατάσσα Μποφίλιου (δίσκος Εκατό Μικρές Ανάσες (2005) – Κώστας Τσίρκας / Γεράσιμος Ευαγγελάτος).

Thursday, October 12, 2017

Πρωινή Περίπολος (1987) - Νίκος Νικολαΐδης

Η τελευταία ταινία του Νικολαΐδη που είδα (στον κινηματογράφο) ήταν το Singapore Sling, το 1990. Μετά είδα και το Κορίτσι Με Τις Βαλίτσες (1994) που γυρίστηκε για την τηλεόραση και τέλος, έπαψε να με αφορά (όχι λόγω της τηλεταινίας, που ήταν συμπαθητική).

Οι ταινίες του αυτές, την πρώτη φορά που τις είδα (στην εποχή τους), μου άρεσαν (άλλες λιγότερο, άλλες περισσότερο). Θυμάμαι ατέλειωτες κουβέντες με φίλους για το τι τελικά συμβαίνει στο τέλος της Γλυκιάς Συμμορίας (ποιο το βαθύτερο νόημα ας πούμε) ή που το πάει το πράγμα με το Singapore Sling;

Τις ίδιες ταινίες όταν τις ξαναείδα αργότερα (εκτός εποχής), τις βρήκα σε μεγάλο βαθμό στυλιζαρισμένες ή και αφελείς. Εκτός από την Πρωινή Περίπολο (1987) που όχι μόνο τη βλέπω άνετα αλλά τη γουστάρω κιόλας.

Ο Νικολαΐδης ήξερε να σκηνοθετεί και φρόντιζε αισθητικά την αφήγηση του. Αυτός και οι συνεργάτες του έβγαζαν ένα άρτιο αισθητικά και σκηνοθετικά αποτέλεσμα (πχ η σκηνοθεσία και φωτογραφία του Singapore Sling είναι για σεμινάριο). Από τα θέματα του και τη σκηνοθεσία του μέχρι τους τίτλους των ταινιών και τις φοβερές αφίσες τους, δεν είναι τυχαίο το cult status που τον ακολουθεί.

Που έπασχε κατά τη γνώμη μου; Εκεί που έπασχαν οι περισσότεροι κινηματογραφιστές της γενιάς του: στο σενάριο. Στην αδυναμία δηλαδή να φτιάξουν μια ολοκληρωμένη δομή χαρακτήρων που θα έχουν βάθος, που θα καταλαβαίνει ο θεατής γιατί κάνουν αυτά που κάνουν ή τι τους έχει φέρει στο σημείο αυτά που κάνουν να μη γίνονται κατανοητά. Κάτι δηλαδή περισσότερο από τη στοιχειώδη πλοκή ενός σεναρίου που έστω και αν βασίζεται σε μια καλή ιδέα, δεν είναι δουλεμένο.
Το θέμα του σεναρίου είναι γενικότερα ένα θέμα που μάλλον πάσχουν ελπιδοφόρες κατά τα άλλα ταινίες της εποχής (Ρεβάνς, Βιοτεχνία Ονείρων, κα). Ταινίες με καλό καστ, ωραία φωτογραφία, ωραία σκηνοθεσία, αλλά…

Στην περίπτωση της Πρωινής Περιπόλου τώρα ίσως αυτό να ήταν που έκανε τη διαφορά. Η ταινία έχει λίγους διαλόγους, λίγους ηθοποιούς, άρα μπορεί να αναδείξει τη βασική σεναριακή ιδέα στηριζόμενη σε μεγάλο βαθμό στη σκηνοθετική αφήγηση. Σημαντική ταινία που ευτύχησε να έχει και ένα εξαιρετικό soundtrack γραμμένο από το Γιώργο Χατζηνάσιο. Η ορχηστρική, ambient μουσική του Χατζηνάσιου είναι πανταχού παρούσα στην ταινία, άλλοτε δίνοντας μια νότα ρομαντισμού κι άλλοτε ενισχύοντας την απελπισία του δυστοπικού κόσμου του Νικολαΐδη.

Ακούμε "Τα μάτια της ένα βαθύ μπλε - Γιώργος Χατζηνάσιος"


Εδώ βλέπουμε και την ταινία: https://youtu.be/U6QU7087yKU

Monday, October 9, 2017

New Wave/Post-Punk mixtape

Μια συλλογή με Ελληνικά New Wave/Post-Punk συγκροτήματα της δεκαετίας του 80 (1981 - 1988).

Tracklist
1. Mushy-Mushy - Rodondo Rocks (1983)
2. Pressure - Headleaders (1983)
3. What did you say? - Cpt Nefos (1984)
4. News - Scraptown (1981)
5. Refuge - Toeeon (1983)
6. "Ties" - Sharp Ties (1981)
7. With you - T.V.C. (1982)
8. Fanny mays - Noise Promotion Company (1988)
9. Cadillac dreams - Libido Blume (1987)
10. Fell frozen - South Of No North (1986)
11. Ένα μέρος να κρυφτώ - Λευκή Συμφωνία (1986)
12. Wait - Forward Music Quintet (1983)
13. Computer world - The Reporters (1982)
14. Deep hot brown - The Flood (1984)
15. Desire - Magic De Spell (1984)
16. Virginia Clemm - Statues In Motion (1983)
17. Κειμήλια - Metro Decay (1983)

Friday, September 29, 2017

SPACE.GR Vol.2

Η δεύτερη αυτή «διαστημική» συλλογή περιλαμβάνει 12 τραγούδια με ελληνικό στίχο που μιλούν – άμεσα – για το διάστημα.

Τραγούδια που μιλούν για εισβολές Αρειανών, διαστημικούς έρωτες, καταστροφή της Γης, φυγή στο διάστημα, διαστημόπλοια, επαφές με εξωγήινους, κλπ.



1. «…ο ουρανός έτρεξε αίμα καθώς πέρα από τους γιγάντιους βράχους του διαστήματος πρόβαλαν οι πολεμιστές…» ακούμε τον Χρήστο Τσάγκα από το LP Δημήτρης Κατής ‎– Δωριείς - Επιστροφή Στη Γή, (1987)

2. «…όταν ο προγραμματισμός συμπληρωθεί, στον Άρη όλοι θα’χουμε βρεθεί, τεχνοκρατία αυτόματες όλες οι μηχανές, μας οδηγούνε στο διάστημα το αχανές…» τραγουδά ο Μπονάτσος και οι Πελόμα Μποκιού στο «Προγραμματισμός» (από το single Οι Μάγοι/Προγραμματισμός, 1973).

3. «…γίνεται πόλεμος στην Ασία, κάπου στη Μέση Ανατολή, κι όλοι τρελαθήκαμε σ’ αυτό τον πλανήτη Γη, και όλοι τρελαθήκαμε κύριε εξωγήινε…» τραγουδά ο Δώρος Γεωργιάδης στο «Ο εξωγήινος» από το χριστιανικό «Πέρασαν 2000 χρόνια» του 1976.

4. «…δε σας θέλουμε στον Άρη, σας το λέμε καθαρά…κι επειδή δεν έχουμε όπλα, θα υψώσουμε πανό, που θα λένε σε εσπεράντο, Γήινοι go home…» τραγουδά ο Γιάννης Πετρίτσης ως Αρειανός προς Γήινους στον «Αρειανό» του 1973.

5. «Τα διαστημόπλοια τρέχουν και τρέχουν γεμάτα πύραυλους, όπλα και σχέδια, να βρουν σε κάποιον πλανήτη ζωή, τι να τους δώσει η έρημη Γη; Μόνο μικρόβια και αναίδεια…» τραγουδά ο Πασχάλης από το δίσκο «Εγώ ζωγράφισα τη Γη» (1983).

6. «UFO UFO, πάρτε και μένα μαζί σας στον ήλιο, θέλω απ’ αυτή τη ζωή να ξεφύγω…» από το «UFO» του Κώστα Τουρνά και των Επίκουρων (1980).

7. «Πανικοβληθήκαν όλοι οι άνθρωποι στη Γη, μάθαν απ’ τον Άρη πως θα γίνει εισβολή, μες τις εκκλησίες τρέχουν γρήγορα να μπουν, όλοι την ανάγκη νοιώθουν να προσευχηθούν, διαστημόπλοια θα γεμίσει ο ουρανός, μα αν θελήσει θα μας σώσει ο Θεός…» περιγράφει ο Σωτήρης Κοματσιούλης στο χριστιανικό «Εισβολή από τον Άρη» του 1972.

8. «Δεν ήταν άστρο ούτε φεγγάρι, μα διαστημόπλοιο από τον Άρη…» τραγουδά ο Ηλίας Ασβεστόπουλος και οι 2002GR στο «Διαστημόπλοιον» (από το δίσκο Σιδερένιος Άνθρωπος του 1975).

9. «…σε άλλους κόσμους μακρινούς κάτι γυρεύει, ένα κομμάτι απ’ την ψυχή μας ταξιδεύει, με υπόσταση που πήρε ύλη από το σύμπαν, και αναμνήσεις πρωτόγνωρες μας φέρνει…» ακούμε στο θρυλικό άλμπουμ του Ηρακλή Τριανταφυλλίδη «Ηρακλής – Σε άλλους κόσμους» του 1976.

10. «…είναι ο χρόνος πια μηδέν, η γη μας καίγεται που λεν, εξαφανίστηκα από δω, μ’ένα μπαλάκι χημικό, διαστημόπλοιο ατομικό…» από το δυστοπικό «Είναι ο χρόνος πια μηδέν» του Κώστα Κουκουτάρα γραμμένο στα 70s αλλά ακυκλοφόρητο μέχρι το 2014 (Κώστας Κουκουτάρας – Ο Μάγος , 2014).

11. «…ότι σήμερα μοιάζει τρελό κι αδιανόητο, ίσως αύριο να είναι το αληθινό, πίστεψε με μια φορά, τρίτο αστέρι δεξιά…» τραγουδά ο Αλέξανδρος Μολφέτας από το «Ταξίδι στα αστέρια» του 2008, τη ροκ όπερα εμπνευσμένη από το Star Trek.

12. «…θα ζούμε πάλι τρόμο και ρομάντζο σ’έναν άλλο πλανήτη…μωρό μου από τον κόσμο που ζούμε δεν υπάρχει τίποτα πιο εξωφρενικό…» τραγουδούν οι Κόρε Ύδρο στη συμμετοχή τους στη συλλογή Horror And Romance On Another Planet του 2010.

Tracklist
1. Δημήτρης Κατής - Πρόλογος (1987)
2. Πελόμα Μποκιού - Προγραμματισμός (1973)
3. Δώρος Γεωργιάδης - Ο εξωγήινος (1976)
4. Γιάννης Πετρίτσης - Ο Αρειανός (1973)
5. Πασχάλης - Τα διαστημόπλοια (1983)
6. Κώστας Τουρνάς - UFO (1980)
7. Σωτήρης Κοματσιούλης - Εισβολή από τον Άρη (1972)
8. Ηλίας Ασβεστόπουλος 2002 - Διαστημόπλοιον (1975)
9. Ηρακλής και Λερναία Ύδρα - Σε άλλους κόσμους (1976)
10. Κώστας Κουκουτάρας - Είναι ο χρόνος πια μηδέν (2014)
11. Αλέξανδρος Μολφέσης - 3ο αστέρι δεξιά (2008)
12. Κόρε Ύδρο - Σε έναν άλλο πλανήτη (2010)

Monday, September 4, 2017

SPACE.GR - A Greek Space Odyssey

Με αφορμή την έκθεση "Η Εποχή του Διαστήματος - Ηλεκτρική και Ηλεκτρονική Τέχνη στην Ελλάδα 1957-1989" στο Ρομάντσο (22/6 - 10/9/2017), παρουσιάζουμε εδώ μια συλλογή τραγουδιών/συνθέσεων προερχόμενων από το διάστημα. Τραγούδια/συνθέσεις δηλαδή που "ασχολούνται" στιχουργικά ή μουσικά με τα διαστημικά ταξίδια, τις διαστημικές βάσεις, τα ΑΤΙΑ, τους πλανήτες, κλπ.

Η λογική της συλλογής είναι να συγκεντρωθούν εκείνες οι συνθέσεις που, ενώ μουσικά μπορεί να ανήκουν σε διαφορετικά είδη (electronic, rock, jazz, κλπ), ηχητικά έχουν στοιχεία αυτού που μπορεί να χαρακτηριστεί space ή cosmic music και φτιάχνουν ένα σύνολο που "ταξιδεύει" τον ακροατή.

Απουσιάζουν λοιπόν πολλά από τα "γερά" space χαρτιά όπως πχ τα Αστρόνειρα και ο Τουρνάς, ο Σιδερένιος Άνθρωπος των 2002GR και άλλα (θα υπάρξει συνέχεια...).
7 τραγούδια λοιπόν από τη δεκαετία 2010 (τα πλέον πρόσφατα), 3 από τη δεκαετία 2000, 2 από τα 90s και 4 από τα 70s, σύνολο 16 τραγούδια με θέμα το διάστημα.

Tracklist

1. Albedo 0.39 - Vangelis (1976)
2. Spacestation 61 - The Flow (2003)
3. Celestial Mercury - Vault of Blossomed Ropes (2014)
4. Close Your Eyes When Orbiting New Planets - 2L8 (2011)
5. U.F.O. - Nightstalker (1996)
6. Set The Controls For The Heart Of The Sun - Andreas Polyzogopoulos (2013)
7. Star Trek - Oasis (1979)
8. Astro-Man Theme - Prins Obi (2017)
9. Cosmos - Mr. Z (2015)
10. Blues From A Far Asteroid - Baby Trio (2012)
11. Jupiter - Sundayman (2016)
12. Up-Celestial Ecstasy - Glafx (1997)
13. 3000 Astra - Fantastikoi Hxoi (2008)
14. U.F.O. - Vavoura Band (1979)
15. Paraxena Nea Apo Kapoio Allo Astro - Diafana Krina (2008)
16. Astral Abuse - Alpha Beta (1971)

Monday, July 31, 2017

Sam Shepard Νοέμβριος 1943 – Ιούλιος 2017

Τον Sam Shepard θα τον θυμάμαι πάντα ως τον Ταξιδιώτη στην ταινία (Voyager/Homo Faber – 1991) του Volker Schlöndorff.

Οι κριτικές της εποχής μίλησαν για μια σύγχρονη παραλλαγή του μύθου του Οιδίποδα, ένα θέμα που μάλλον δε σταμάτησε να προσεγγίζει, όπως φαίνεται και από το θεατρικό του A Particle of Dread (Oedipus Variations) του 2014.

Η πλοκή της ταινίας ( Ο Ταξιδιώτης) διαδραματίζεται σε διάφορες χώρες αλλά η κορύφωση του δράματος λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα. Σε μια σημαντική καμπή της ιστορίας ακούμε το Όλοι με λεν’τραγούδησε με το Χρόνη Αηδονίδη.




(το τραγούδι ακούγεται στο 1:22:04)


Να πούμε τέλος ότι διευθυντής φωτογραφίας ήταν ο Γιώργος Αρβανίτης (συνεργάτης μεταξύ άλλων των Αγγελόπουλου, Κακογιάννη, Βούλγαρη, Κατσουρίδη), ενώ τον σχεδιασμό παραγωγής έκανε ο Νίκος Περάκης.

Sunday, July 9, 2017

"Τελικά Δημοκρατία έχει μόνο η Ελβετία"

Όσοι λατρέψαμε την ερμηνεία του Σταύρου Ξαρχάκου στο Πρακτορείο κάνουμε ήδη πάρτυ!
Επτά καινούρια τραγουδια του, ερμηνευμένα όλα από τον ίδιο! Αυτό από μόνο του θα ήταν νέο αλλά δεν είναι το μόνο.

Οι 7 Ελεγείες και Σάτυρες (2017) είναι ένας σταθμός στη δισκογραφία του για διάφορους λόγους.

Ο μεγάλος συνθέτης μετά από πολύχρονη δισκογραφική απουσία (δισκογραφική, όχι και μουσική), μιλάει για το σήμερα - για το σήμερα στην Ελλάδα - , με σαφείς πολιτικές αναφορές που ξεκινούν από το συνοδευτικό σημείωμα του δίσκου ("Ο Παπανδρέου πέθανε, ο Βαμβακάρης ζει"), επιχειρώντας μια παρέμβαση βασισμένος στους στίχους των Μάνου Ελευθερίου, Θοδωρή Γκόνη και Λίνας Νικολακοπούλου με μόνη συνοδεία ένα πιάνο (Νεοκλής Νεοφυτίδης).

Το Δηλητήριο Που Πίνεις (στίχοι: Μάνος Ελευθερίου)

Όλα δένουν εξαιρετικά σε αυτό το δίσκο.
Και κάτι άσχετο (;): ακούγοντας το δίσκο μου ήρθε στο νου ο Χρήστος Λεττονός.

Τα τραγούδια:
1 ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΠΙΝΕΙΣ
2 Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΩΝ ΦΟΝΙΑΔΩΝ
3 ΒΡΑΔΙΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ
4 ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ΤΑ ΣΕΝΤΟΝΙΑ
5 ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΑΤΕΧΑΚΗ
6 ΓΙΑ ΠΟΙΑΝ ΙΘΑΚΗ ΜΟΥ ΜΙΛΑΣ
7 ΕΘΝΟΣ ΜΟΥ ΕΞΑΙΡΕΤΟ!

Έθνος Μου Εξαίρετο! (στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου)


(παραγωγή: Παρασκευάς Καρασούλος - Μικρή ΆρκτοςΈργο εξωφύλλου: Γιώργος Ρόρρης).

Saturday, June 24, 2017

INXS vs Γιώργος Θεοδοσιάδης

Ένα καλοκαιρινό τραγουδάκι: mashup INXS (Need you tonight) με Γιώργο Θεοδοσιάδη (Spicy Marguerita από το Air Hostess OST).

Thursday, June 15, 2017

Γιατί οι Baby Guru είναι η σημαντικότερη Ελληνική ροκ μπάντα σήμερα.

Αν δεχτούμε ότι τα μεγάλα Ελληνικά rock συγκροτήματα (εκείνα που κατάφεραν να βγουν με αξιώσεις εκτός συνόρων, που επηρέασαν πλείστα συγκροτήματα εντός συνόρων και που συνεχίζουν να θεωρούνται άξια αναφοράς ακόμα και σήμερα) είναι οι Aphrodite’s Child, οι Socrates και οι Last Drive, τότε η φυσική συνέχειά τους είναι οι Baby Guru.

Δεν έχει να κάνει με όποια συγγένεια στον ήχο - καμία σχέση – αλλά με κάτι που εμφανίζεται μια φορά ανά δεκαετία και δεν κρύβεται: την ΑΝΕΣΗ.
Εξηγούμαι: άνεση είναι η εμφανής ικανότητα δημιουργίας όμορφων τραγουδιών κατ’ επανάληψη. Δε χρειάζεται δηλαδή να περιμένουμε 10 χρόνια μέχρι τον επόμενο δίσκο ώστε να έρθει η έμπνευση. Ούτε φτιάχνουμε 10 τραγούδια και αυτά είναι όλα κι όλα, τα βγάζουμε δίσκο. Οι άνθρωποι έχουν ιδέες, αλλάζουν ήχο, γράφουν διαρκώς και αναγκάζονται να επιλέξουν τα καλύτερα, αφήνοντας άλλα «μέτρια» εκτός, δεν έχουν – ή έστω δε φαίνεται να έχουν – writer’s block, το κάθε μέλος τους βγάζει και έναν προσωπικό δίσκο για την πλάκα του – που εντάξει δεν είναι κορυφαίος ή μπορεί και να είναι. Με λίγα λόγια δεν έχουν πρόβλημα να παράγουν ωραία μουσική που αφορά τον κόσμο του σήμερα και να συμμετέχουν όπου αλλού γουστάρουν.


Αυτή είναι και η βάση σύγκρισης με τους προηγούμενους. Οι Aphrodite’s Child, Socrates & Last Drive ήταν (είναι) συγκροτήματα πού άφησαν hits (τηρουμένων των αναλογιών πάντα), που επηρέασαν άλλους και που ταυτόχρονα με τη δική τους επιτυχημένη πορεία συμμετείχαν (ως συγκρότημα ή τα μέλη τους) σε πολλές αξιόλογες παραγωγές, άλλα συγκροτήματα, κλπ.
Γενικά δηλαδή τα μέλη ήταν δραστήρια και εκτός γκρουπ, δείχνοντας ανοιχτοί στο νέο και προσφέροντας όπου τους δινόταν η ευκαιρία (και προφανώς ταίριαζαν).

Οι Aphrodite’s Child εκτός από τις προσωπικές καριέρες όλων των μελών (Ρούσσος, Παπαθανασίου, Σιδεράς, Κουλούρης, Χαλκίτης) δούλεψαν παράλληλα project με Eros, Dimitri (Ταμπόσης), Alpha Beta, Humanity, κ.α.
Οι Socrates το ίδιο: προσωπικές καριέρες και συνεργασίες με Dimitri, You Guys, Flex και πλήθος Ελλήνων ροκ και έντεχνων καλλιτεχνών.
Οι Last Drive με ένα ολόκληρο οικοσύστημα γύρω τους: Blackmail, The Earthbound, Thee Holy Strangers και συμμετοχές άπειρες (Nightstalker, Dustbowl, κ.α.).

Και φτάνουμε στους Baby Guru που μετρούν ήδη 4 LP ξεκινώντας από το ομώνυμο το 2011. Ανάμεσα παρεμβάλλονται και ένα mini album (Sunshine Special) κάποια digital singles, καθώς και σειρά από πειραματικά EP (digital & δωρεάν), τα Yogi Sister 1, 2, 3.


Εκτός από τα παραπάνω – που δεν είναι λίγα μέσα σε 6 χρόνια, ούτε ποιοτικά «λίγα» ή «μέτρια», αλλά δείχνουν μια ξεκάθαρη (;) πορεία προς κάτι μεγάλο – υπάρχουν και τα προσωπικά άλμπουμ ή οι συμμετοχές. Δύο – ωραία – άλμπουμ του Prins Obi, άλλα δύο – άνισα αλλά ενδιαφέροντα – του King Elephant, καθώς και συμμετοχές/παραγωγές σε KU, Chickn, Banquettes And The Tennis Shoes, κ.α.

Δεν είναι λίγα, ούτε ασήμαντα.
http://babyguruband.com





Tuesday, February 21, 2017

More...I Like It: Greek disco of the 70s & 80s


Tracklist

1.   Take a chance - Queen Samantha (1979)
2.   Hi Jack - Oasis (1980)
3.   Welcome - M.T.C. Athenee (1978)
4.   L.O.V.E. got a hold on me - Demis Roussos (1978)
5.   Time is over - Harris Chalkitis (1974)
6.   Golden tears - Sumeria (1977)
7.   Fantasies of magic love - Magic Power (1980)
8.   Tonight - Sigma Fay (1979)
9.   Listen - Robert Williams (1978)
10.  Romeo and Juliet - Alec R. Costandinos (1978)
11.  Cosmic ride - Ypsilon (1977)
12.  Any...Time Anywhere - Dimitri (1978)
13.  More...I like it - Adolf Stern (1979)
14.  What you gonna do - 141 G (1984)

Tuesday, January 24, 2017

International Girls

Μπορεί η Νανά Μούσχουρη και η Βίκυ Λέανδρος να είναι οι δύο διάσημες συμπατριώτισσες που έκαναν μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό, υπάρχουν όμως και άλλες μικρότερες καριέρες που άφησαν ένα κάποιο στίγμα στη διεθνή αρένα.

Ανάμεσά τους ξεχωριστή θέση κατέχει το άλμπουμ Bessy Sings της Μπέσσυ Αργυράκη. Το εν λόγω LP κυκλοφόρησε το 1981 και βρίσκει τη Μπέσσυ να τραγουδά ιαπωνικές συνθέσεις (Kiyoshi Hattori and Masaki Niwa) στα...Ιαπωνικά!
Το τελευταίο τραγούδι μόνο έχει Αγγλικούς στίχους του Robert Williams.
Ο δίσκος γνώρισε επιτυχία στην Ιαπωνία αλλά δεν υπήρχε ανάλογη συνέχεια.





Η Χριστίνα Κάραλη, είχε ήδη από τη δεκαετία του 70 μια πετυχημένη καριέρα στην Ελλάδα (είτε solo ως Χριστίνα, είτε με τους Sounds), όταν κυκλοφόρησε το electronic-disco 7’’ single (1980) σε παραγωγή του Νίκου Παπαθανασίου, αδελφού του Vangelis.
Το single ακολούθησε ένα πλήρες άλμπουμ (1981) με 9 τραγούδια (με τα δύο του single να περιλαμβάνονται).
Ακούμε το όμορφο Misty Morning Water.




Οι Νεοϋορκέζοι I Am Siam ήταν ένα studio project των Brian Rothschild και Stefan Vienna.
Το 1984 κυκλοφόρησαν το LP She Went Pop με τη συμμετοχή της - φοιτήτριας τότε στο Berklee - Αλέξιας Βασιλείου στο I Am Siam.





Monday, January 2, 2017

2 από τα καλύτερα

Το 2016 είχε αρκετά καλά άλμπουμ. Αυτά τα δύο όμως ήταν τα καλύτερα μου: το ντεμπούτο των Chickn και το υπέροχο τρίτο των Gravitysays_I, Quantum Unknown.

Αμφότερα εκδόθηκαν από την Inner Ear, που συνεχίζει να μας δίνει καταπληκτικά άλμπουμ.









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...